Προετοιμασία του ζώου

Η εξέταση με τους υπερήχους προϋποθέτει την άμεση και πλήρη επαφή της ηχοβόλου κεφαλής με το δέρμα. Στους τετράποδους τριχωτού ασθενείς μας, είναι σχεδόν πάντοτε απαραίτητο το σχολαστικό ξύρισμα της προς εξέταση περιοχής, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα παραγόμενης εικόνας και να βελτιώνεται η διακριτική και διαγνωστική ικανότητα της υπερηχοτομογραφίας.

Πριν την εξέταση της κοιλίας, να αποφεύγεται η χορήγηση τροφής για διάστημα 6 έως 8 ωρών. Νερό να χορηγείται κατά βούληση. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η ποσότητα κοπράνων και αέρα στον γαστρεντερικό σωλήνα και είναι ευκρινέστερη η απεικόνιση του παγκρέατος, του στομάχου, του λεπτού εντέρου κλπ.

Το προς εξέταση ζώο θα πρέπει να τοποθετείται σε ύπτια ή σε δεξιά πλάγια κατάκλιση, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Στις περιπτώσεις όπου το ζώο δε συνεργάζεται (λόγω είδους, έντονου άλγους ή/και ιδιοσυγκρασίας), μπορεί να εξετασθεί και σε όρθια «περιπατητική» θέση.

Η χορήγηση ηρεμιστικής ή/και αναισθητικής-αναλγητικής αγωγής δεν είναι απαραίτητη για την υπερηχοτομογραφική εξέταση των ζώων συντροφιάς. Εξαρτάται από το είδος της εξέτασης (υποχρεωτική σε περιπτώσεις επεμβατικής υπερηχοτομογραφίας πχ παρακέντηση, καθετηριασμός κλπ), το είδος του εξεταζόμενου ζώου, την ιδιοσυγκρασία του, τον πόνο που αυτό αισθάνεται, καθώς και από τη δυνατότητα συγκράτησής του.

Αρέσει σε %d bloggers: